Sportnytt

Allt för den idrottintresserade

Ge sig ut i skidbacken för första gången

Vintersporten må vara stor här i Sverige, men ändå viss det många som aldrig provat på att susa ned för backen på ett par skidor eller en snowboard. De som dock planerar att göra det denna vinter har något väldigt speciellt att se fram emot. Men också en del förberedelser att göra.

Välja skidort

Sverige har mängder med bra skidorter att välja mellan. Som nybörjare är det viktigt att göra lite efterforskning och se vilka typer av backar som finns där. Inom skidåkning använder man färgmarkering för att ange hur svåra de är. I ordning från lättast till svårast: grön, blå, röd, svart, dubbelsvart. Detta kan skilja sig om man åker utomlands. Grön är mycket lätta backar anpassade för barn och nybörjare. Men så länge man lärt sig att stå upp på ett par skidor som vuxen kan man inom kort börja med blåa backar.

Utrustningen

Utrustningen för utförsåkning kan kosta en rejäl slant. Men som tur är går det nästan alltid att hyra på plats också. Vill man spara in ytterligare kan man hyra från butik på annan ort och sedan frakta utrustningen till skidorten själv. Ibland kan det vara så mycket som halva priset billigare. Se till att kolla så att allt nödvändigt följer med. Det är alltid smart att vara ute i god tid med bokningen så att det verkligen finns tillgängligt när man planerar på att ge sig ut. Något som skidglasögon är inte alltid en del av utrustningen och kan behövas införskaffas separat. Ett tips är att titta i butiken Spektrum. Tillsammans med det måste man även se till att man har kläder som fungerar bra i backarna. Blir man kall och blöt kommer man knappast ha en trevligt stund där ute.

Säker i backarna

Säkerheten är något man alltid ska tänka på, speciellt som nybörjare då allt är nytt. Här kommer några samlade tips för hur man håller sig säker:

  • Försök hålla koll på både åkare högre upp och längre ned innan åket börjar.
  • Anpassa farten efter andra åkare och håll bra avstånd från dem för att undvika olyckor.
  • Åk endast efter förmåga och undvik svårare backar.
  • När man ramlar måste man se till att vara synlig för andra åkare. 
  • Kommer man till en olycka i backen kan man sätta upp ett par korslagda skidor i snön som varning för andra åkare.
  • Drick inte alkohol innan eller mellan åkturer. Vänta tills efter sista åket istället.
  • Åker man utomlands ska man alltid ha med sig EU-kortet i backen. Detta ger en rätt till sjuk- och tandvård i vilket land som helst inom EU/ESS och i Schweiz.